V Terchovej si pripomenú 300 rokov od smrti Juraja Jánošíka

05.03.2013 Žilina

Terchová 5. marca (TASR) – Tristo rokov od smrti Juraja Jánošíka pripomenie v sobotu 16. a v nedeľu 17. marca v Terchovej podujatie Smrť Jánošíkova, ktorého súčasťou budú ukážky tvorby ľudových výrobcov, remeslá, tvorivé dielne pre deti, gurmánske špeciality a filmy. TASR o tom informovala kultúrna manažérka Považského múzea (PM) v Žiline Anna Maršalová.

Z iniciatívy Združenia turizmu Terchová umiestnia v nedeľu v osade Jánošovia pamätnú tabuľu na mieste, kde podľa tradícií stál rodný dom najznámejšieho slovenského zbojníka. „Či už sa na Juraja Jánošíka pozeráme ako na hrdinu alebo na zlodeja, faktom je, že táto postava zostáva pre laickú verejnosť zahalená rúškom tajomstva. Zrejme aj preto sa stal nielen legendou ľudových príbehov, ale aj ústrednou postavou rôznych kultúrnych akcií,“ uviedla etnologička PM Katarína Zacharová.

Filmy, zabíjačka i folklórne vystúpenie

Podujatie Smrť Jánošíkova ponúkne filmy o Jánošíkovi, ukážku pravej domácej zabíjačky, folklórne vystúpenia či zinscenovaný príbeh o slávnom zbojníkovi v podaní improvizačnej skupiny Kapor na scéne. PM v Žiline sprístupní počas podujatia v Terchovej expozíciu venovanú ľudovému hrdinovi za zvýhodnenú cenu a v doobedňajších hodinách bezplatne. „Sme radi, že sme mohli obohatiť projekt o historické fakty, súvisiace so životom a popravou Juraja Jánošíka. Okrem bohatého programu čaká každého návštevníka stretnutie s Jánošíkovou milou – Aničkou a odvážnejší si budú môcť vyskúšať, aké je to odvisnúť na ozajstnej šibenici,“ dodala Zacharová.

Občianske združenie (OZ) Partnerstvo pre MAS Terchovská dolina sa do programu zapojí organizovaním odborného seminára zameraného na rozvoj vidieka. „Aj prostredníctvom seminára a spolupráce sa snažíme iniciovať spájanie aktivít, ktoré podporujú hospodársky rozvoj nášho územia. Miestne tradície, staré remeslá, lokálne potraviny, to všetko sú nové výzvy nielen pre rozvoj podnikania a cestovného ruchu, ale aj pre zachovávanie kultúrneho dedičstva nášho jedinečného regiónu,“ dodal manažér OZ Peter Madigár.
 

Vyberte región